Kjør forsiktig i påsken

Påsken er en høytid hvor mange av oss reiser på hytta. Stress og glatte veier er medvirkende faktorer til at antall biluhell øker denne uken. Enkle forhåndsregler kan minske risikoen for alvorlig skade.

Hold avstand til bilen foran

Bremselengden på snø er lengre enn på asfalt. Det er derfor ekstra viktig at man holder god avstand til bilen foran. Tell gjerne «1001, 1002 og 1003» mellom bilen foran og din egen.

Sørg for at alle sitter ordentlig sikret

Vær nøye med hvordan du og passasjerene er sikret. Sikkerhetsbeltet skal ikke være plassert under armen, og hoftebeltet skal ikke ligger over magen. Beltet bør ligge så nært kroppen som mulig, og strammes godt. Dette er årsaken til at tykke ytterklær bør tas av under turen. Husk at sikkerhetsutstyr må brukes riktig for at det skal være hensiktsmessig. Husk at også dyr bør sikres godt, med enten belte eller bur.

Forbered deg på dårlig vær og venting

Husk at det kan oppstå uforutsette ting på veien. Uønsket venting ved høyfjellsovergang eller motorstopp kan bli en kald affære om man ikke har forberedt seg godt.

Last bilen skikkelig

Det er svært viktig å sikre løse gjenstander i bilen. På grunn av g-krefter kan små ting som ligger løst i bilen få mangedoblet vekt ved en bråstopp. Dette kan føre til dødsulykker.

Statens vegvesen har følgende tips til pakking av bilen:
 Små gjenstander bør oppbevares i hanskerommet eller under setet
 Handleposer skal helst settes i bagasjerommet
 Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen
 Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet eller sikres i et bagasjenett
 Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres
 Fordel lasten i bagasjerommet fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste        gjenstandene nederst, i midten og så nærme ryggstøtten som mulig
 Last som kan velte skal legges ned
 Bruk innebygde kroker for å hindre at tung last sklir inn i baksetet
 Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander

Om uhellet skulle inntreffe

Dersom du mot formodning skulle bli utsatt for et trafikkuhell, enten som sjåfør, passasjer eller fotgjenger, kan du ha rett til erstatning hvis du blir påført skade. For trafikkskader gjelder det et objektivt ansvar. Det betyr at forsikringsselskapet til den motorvognen som gjør skaden er erstatningsansvarlig, selv om ingen er skyld i skaden. Les mer om dine rettigheter her.

Kontakt

Trinn 1 av 2

50%

Kilder: https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/trafikksikkerhet/sikring%2Bav%2Blast